TVRI Kalsel,
Banjarmasin -- Mun dijanaki sakilaran, ada cap “halal” di bungkus makanan nang banyak
dijual urang di warung-warung. Tagal, ada jua nang kada tahu, cap “halal” di
bungkus makanan kada asli mun kada ba-cap “halal” matan Majlis Ulama Indonesia
(MUI). Cap “halal” MUI bakurinah diulah, kada hingkat dipalsu.
Puhun gawi MUI
Kalimantan Selatan, Rusdiansyah Asnawi, nang ditakuni rahat bamujakarah di
Uniska, Banjarmasin, bapadah, banyak makanan nang ba-cap “halal” di bungkusnya,
tagal kada asli, marga kadada cap MUI. Warga musti itih-itih manjanaki cap
“halal” di bungkus makanan. Mun kadada cap MUI, makanannya bisa kada halal.
Ujar Kapala Ahui
Balai POM Kalimantan Selatan di Banjarmasin, Dewi Prawitasari, banyak nang kada
tahu cara minta cap “halal” sagan makanan jualannya. Urang nang manukar,
damintu jua, banyak nang kada tapi paham.
Ujar Dewi
Prawitasari, maandak cap “halal” di bungkus makanan kada gagampangan. Ada
aturannya. Sabalumannya musti dipariksa MUI jua. Imbah lulus di MUI, hanyar
Balai POM akur. Imbah tu, hanyar cap “halal”-nya kaluar. (*) [ysas]
(“Habar Banua”,
TVRI Kalimantan Selatan, Banjarmasin. Siaran Ahad, 05/01/2014, Pukul lima
kamarian. Rini Muliana, Fauzi Oku, TVRI Kalimantan Selatan, mahabarakan.)
Tidak ada komentar:
Posting Komentar