Sabtu, 23 Agustus 2014

Walut Gasan Tatamba Gatalan

TVRI Kalsel, Kertak Hanyar -- Urang Banjar sapalihan katuju banar makan iwak walut. Bujur nang kaya ular, walut baik banar gasan kasihatan. Walut banyak macamnya. Ada walut pahumaan, walut laut wan walut gaduhan (nang bakurinah digaduh). Tagal, kada samunyaan urang katuju makan walut. Ada jua nang galianan.

Sakalinya, walut baik banar gasan awak. Ujar Ahmadi, tumatan halui inya katuju banar makan iwak walut, nang disanga atawa dipais. Rasanya liwar nyaman. Ujarnya, iwak walut hingkat gasan tatamba gatalan.

Ujar Nurul, nang bawarung nasi di Pasar Kertak Hanyar, saban hari inya bajual masakan walut. Sahari, pais walut jualannya habis haja dua kilu. Payu banar.

Di Pasar Kertak Hanyar, walut hidup haraganya lima puluh ribu sakilu. Pais walut tujuh ribu sapundut. Gasan nang katuju makan iwak, kada salahnya sasakali marasani iwak walut. (*) [ysas]

(“Habar Banua”, TVRI Kalimantan Selatan, Banjarmasin. Siaran Ahad, 24.08.2014, Pukul Lima kamarian. Ten Umiayah, Rini Muliana, TVRI Kalimantan Selatan, mahabarakan.) 







Tidak ada komentar:

Posting Komentar