TVRI Kalsel,
Kertak Hanyar -- Urang Banjar sapalihan katuju banar makan iwak walut. Bujur
nang kaya ular, walut baik banar gasan kasihatan. Walut banyak macamnya. Ada
walut pahumaan, walut laut wan walut gaduhan (nang bakurinah digaduh). Tagal,
kada samunyaan urang katuju makan walut. Ada jua nang galianan.
Sakalinya, walut
baik banar gasan awak. Ujar Ahmadi, tumatan halui inya katuju banar makan iwak
walut, nang disanga atawa dipais. Rasanya liwar nyaman. Ujarnya, iwak walut
hingkat gasan tatamba gatalan.
Ujar Nurul, nang
bawarung nasi di Pasar Kertak Hanyar, saban hari inya bajual masakan walut.
Sahari, pais walut jualannya habis haja dua kilu. Payu banar.
Di Pasar Kertak
Hanyar, walut hidup haraganya lima puluh ribu sakilu. Pais walut tujuh ribu
sapundut. Gasan nang katuju makan iwak, kada salahnya sasakali marasani iwak
walut. (*) [ysas]
(“Habar Banua”,
TVRI Kalimantan Selatan, Banjarmasin. Siaran Ahad, 24.08.2014, Pukul Lima
kamarian. Ten Umiayah, Rini Muliana, TVRI Kalimantan Selatan,
mahabarakan.)
Tidak ada komentar:
Posting Komentar